Súkromná
spojená
škola

Voľné miesto v srdci

Hrajú:
Samuel Bela
Peter Belica
Terézia Dibdiaková
Miroslav Gočal
Alexandra Kočanová
Viktória Koporecová
Karolína Kozáková
Kristína Kubalová
Carolina Massa
Viktória Zifčáková

O divadelnej hre

Inscenácia Voľné miesto v srdci je inšpirovaná dielami Alexandra Nikolajeviča Ostrovského, ktorý všetky svoje divadelné hry napísal v 19. storočí. Vďaka témam, ktoré si vyberal, sú jeho diela aktuálne aj dnes. Korupcia, morálka, vzdelanie, pravda a poctivosť a samozrejme téma všetkých tém – láska, po ktorej všetci túžime, či sa nám to páči alebo nie.
Vzdelaný mladík Žadov je odhodlaný byť súčasťou statočnejšej generácie, ktorá zmení svet a bude bojovať proti systému. Šialene sa zamiluje do detsky naivnej teenagerky Poliny a odrazu už nie je v boji proti celému svetu sám. Je otázne, dokedy im skutočná láska pomôže žiť tento život podľa pravidiel a či sa dodržiavanie morálnych zásad nezmení na tiché utrpenie. Polinina sestra Julinka je finančne gramotná a vie, že tučné konto jej nápadníka Belogubova jej v manželstve s ním vynahradí aj jeho spotené dotyky a neváha sa vydať z rozumu. Belogubov síce nevie poriadne písať, no oddanosť správnym ľuďom mu pomáha kariérne rásť a z nenápadného hlupáčika sa časom stáva vplyvný človek a kráľ diskoték. Poline postupne začína škvŕkať v bruchu a Julinka sa môže pochváliť ústredným kúrením. Sestry Kukuškinové však nie sú jediné adeptky na vydaj, majú ešte mamu, legendárnu pani Kukuškinovú. Miestnu divu, o ktorej je známe, že je schopná prispôsobiť svoje správanie, názory a konanie čomukoľvek, čo ju v spoločenskom rebríčku posunie vyššie. Prestáva nosiť baloňák a po uliciach sa začína promenádovať v kožuchu. Každá komunita má svojho vládcu, ktorý si starostlivo vyberá svojich poddaných a rozhoduje o tom, kto sa bude mať dobre a kto bude súčasťou spoločenského suterénu. V tomto prípade je to rodina Vyšnevských, ktorú dokonale reprezentuje Daria. Inteligentná, úspešná, ale hlavne takmer bezcitná žena, ktorá veľmi chladne žije podľa jediného pravidla – ak sa nepokloníš, zlomíme ti chrbát. Každá rodina má však svoju čiernu ovcu a u Vyšnevských je to Larisa. Tá praktiky svojho otca a sestry neuznáva, netúži po moci a nechce žiť zo strachu ostatných.
Je to vlastne smutné, že len láska niekedy nestačí, že láska nerovná sa šťastie a šťastie nerovná sa láska. Chceme nikdy nezradiť, neísť dolu po schodoch a aj napriek tomu občas musíme zistiť, koľko stojí dotyk dna, že niekedy je najťažšie vyjsť sám so sebou a že najhorší hazard je ten na účet srdca. Podstatné je, kto a komu nakoniec odpustí…
Skip to content